Ana Ličina

Strokovni vodja in soustanoviteljica Šole Aromaterapije

V obdobju študija sem delala v eni prvih eko trgovin v Sloveniji. Se spominjate Yamčice v labirintu stare hiše nasproti Magistrata? Med drugim smo prodajali tudi eterična olja in naravno kozmetiko! In zaljubila sem se… v rožni les. Kar tako, na prvi vdih, me je očaral skrivnostni palisander.

Kaj so te male ljubke stekleničke? Kaj tako diši? Na nekaj me spominja.. V meni poraja prijeten in nostalgičen občutek..

Začela sem se senzibilizirati za vonje. Stekleničk z eteričnimi olji je bilo vedno več in željno sem se hotela udomačiti v svetu njihovih zdravilnih moči. Morda je k temu pridodalo tudi dejstvo, da izhajam iz družine zdravnikov in je bilo zdravljenje ter vračanje telesa v harmonijo vedno del mojega življenja. Le da me je vedno zanimalo predvsem to, kako to početi s pomočjo narave.

Najprej sem se izobraževala sama s pomočjo knjig, po rojstvu prvega sina, leta 2006, sem se udeležila prvega aromaterapevtskega tečaja, ki ga je  vodila francoska aromaterapevtka in skrivnostna šamanka Annick Pallard aka Pachamama. Leta 2007 sem kot goba srkala njeno znanje tudi na enomesečnem bivanju z njo na Tajskem. Ker v Sloveniji takrat še ni bilo aromaterapevtskih izobraževanj, sem se odpravila na Hrvaško in opravila vse tečaje pri Anias de Moras ter pri Slobodanki Poštić. V Sloveniji sem se o rastlinah veliko naučila tudi od zeliščarke Metke Maček in prekaljenega lovca za divjimi rastlinami, Daria Corteseja.

Nova znanja osvajam nepretrgoma s pomočjo mednarodno certificiranih izobraževanj (Robert Tisserand, The school for Aromatic Studies), strokovnih konferenc (Botanica) in tečajev (Herbalism in France s Cathy Skipper) v inozemstvu ter kvalitetne in sodobne strokovne literature.

Dostop do kvalitetne literature je v času poplave internetnih strani vitalnega pomena, zato sem napela vse sile, da knjiga V čarobnem svetu vonjev avtorice Slobodanke Poštić ugleda luč sveta tudi v slovenščini. Zahvaljujoč založbi Buča smo tako dobili odlično popotnico na aromaterapevtski poti.

Vendar pa se pomembna znanja in globoke skrivnosti nahajajo predvsem v rastlinah samih. Treba je biti z njimi, v vseh oblikah, jih vohati, raziskovati, gledati, nabirati, sušiti, okušati, gojiti, macerirati, kombinirati. Pri aromaterapiji in zeliščarstvu me najbolj veseli to, da sem vstopila v tako lep in neskočen svet: tudi, če raziskujem vsak dan, mi nikoli ne bo zmanjkalo izzivov in vprašanj, ki so povezana z rastlinami.

Moja velika želja je, da z aromaterapijo okužim tudi vas. In če vas vesolje povabi v Šolo aromaterapije, ste dobrodošli. :)

 

Dosedanja sodelovanja:

Arboretum Volčji Potok

Barje, moj navdih

Bodi Eko

Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Društvo Amonet

Družinski center Mala ulica

IPoP

Festival vrtnic Nova Gorica

Kalček

KED Smetumet

Knjigarna ZDAJ

Knjižnica Grba

Knjižnica Lašče

Krajinski park Škocjanske jame

Lekarna Ljubljana

Ljubljanski urbanistični zavod

Njen Feel

Portal velnes.si

Radio Slovenija

RTV Slo

Trgovina Maxi

Turistično društvo Iška

Višja strokovna šola za kozmetiko in velnes

Zale in Pepe

Založba BUČA

Zavod Rožlin

Zeliščarsko društvo Kurešček

Zeliščarsko društvo Tomaj

ZRC SAZU