Ana Ličina_preview.jpeg

Ana Ličina

vodja strokovnih izobraževanj in ustanoviteljica

Ana Ličina se je v aromatične vode podala iz ljubezni do narave in radovednosti do tega, kako nam lahko aromatične zdravilne rastline pomagajo k zdravju in dobremu počutju. Kajti aromatične in zdravilne rastline delujejo celostno in prav vsakdo ima dostop do njih. Dišeče stekleničke so jo zvabile k mnogim ljudem, šolam, knjigam, vrtovom, od katerih se je učila (in se še vedno vsak dan uči) o kompleksnem življenu rastlin. Ta znanja, prepakirana skozi svoj individualni pečat, prenaša v slovenski prostor, v katerem skuša popularizirati uporabo aromatičnih rastlin. Šolanje: Robert Tisserand, Cathy Skipper, 7Song, Jade Shutes, Stribor Marković, Slobodanka Poštić, Marco Valussi, Saša Radulović, Annick Pallard, Dario Cortese, Metka Maček, Jože Kukman, Vivienne Campbell, Julia Graves, Rhiannon Lewis, Andrea Butje, Joe Nasr in drugi. 

Vesna Ročak Kralj_preview.jpeg

Vesna R. Kralj

direktorica in ustanoviteljica

Mag. Vesna R. Kralj je diplomirala iz fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani ter opravila magisterij s področja biofizike. Že vrsto let deluje na področju razvoja in proizvodnje medicinskih pripomočkov. Aromaterapija je postala del njenega vsakdanjika leta 2011, ko je svoje omarice očistila vseh kupljenih kozmetičnih izdelkov ter jih napolnila z zbirko eteričnih in rastlinskih olj ter drugih daril narave, ki jih posamezno ali v kombinacijah uporablja za nego in zdravje. O fitoaromaterapiji se redno izobražuje na delavnicah, seminarjih in konferencah v tujini, kjer se uči od priznanih strokovnjakov s tega področja: Robert Tisserand, Slobodanka Poštić, dr. Stribor Marković, Marco Valussi, in drugi. Od jeseni 2016 obiskuje dvoletno izobraževanje s področja fitoterapije in klinične aromaterapije v Zagrebu, ki ga vodi dr. Stribor Marković. Njeno poslanstvo v Šoli Aromaterapije je graditi in uresničevati vizijo razvoja kvalitetnega raziskovalno-izobraževalnega inštituta ter odstirati pot širjenju znanja o aromaterapiji, fitoterapiji, zdravilnih rastlinah in o naravni negi v dobro Narave, katere del smo tudi sami.

Slobodanka Poštić_preview.jpeg

Slobodanka Poštić

strokovna sodelavka za parfumeristiko

Njena fascinacija z aromaterapijo traja že dolgo in ne popušča. Ko je našla prve informacije o aromaterapiji, se je vrgla v iskanje literature ter branje vsega, kar je imelo povezavo z aromaterapijo. Da bi malo uredila zbrane informacije, je leta 1994 napisala knjigo Aromaterapija – čarolija eteričnih ulja. To je bila prva knjiga o aromaterapiji v hrvaškem jeziku in doživela je kar 5 ponatisov. Glede na to, da je vse v zvezi z aromaterapijo zanjo izziv in užitek, je v teh letih zaključila šolanje na Pacifiškem inštitutu za aromaterapijo, sooblikovala in vodila izobraževalne programe za aromaterapevte (odobrene s strani Ministrstva za edukacijo HR), pisala, učila, sodelovala na simpozijih na Hrvaškem, v Sloveniji in na Poljskem, prevajala, opravila tečaj masaže in napisala še dve knjigi, ki sta bili prevedeni tudi v slovenski jezik: A kot Aromaterapija ter V čarobnem svetu vonjev. Zadnja leta se posveča naravni parfumeristiki, zato je z velikim zadovoljstvom oblikovala tečaje in delavnice na temo kreiranja parfuma. Osnovala je tudi skupino ljubiteljev vonja in njene “Šnjof seanse” potekajo že več let. Kot rečeno – njena fascinacija z aromaterapijo je kronično stanje…

Nataša Špiranec Maurer 2_preview.jpeg

Nataša Špiranec Maurer

strokovna sodelavka za aromaterapijo in destilacijo

Avtorica prve slovenske knjige o aromaterapiji, »Aromaterapija: dišeči portreti« o knjigi pravi: »Prišla je priložnost, sprejela sem izziv ter zabeležila eno lepših in zanimivejših plati svojega bivanja – ljubiteljsko ukvarjanje z dišečimi zelenimi prijateljicami in vsem, kar spada zraven. Med najrazličnejšimi druženji, ki so bila kakorkoli zaznamovana z vonjem aromatičnih rastlin, vedno znova zaznavam potrebo po jasni, preprosti in praktični predstavitvi aromaterapije.« Nataša se zadnja leta neutrudno posveča destilaciji ter pridobivanju odličnih hidrolatov in eteričnih olj. Prav kmalu jo boste lahko obiskali tudi na čisto njeni zeliščni kmetiji.

Barbara Grdina_preview.jpeg

Barbara Grdina

strokovna sodelavka za kozmetiko

Barbara Grdina je zagovornica doma narejenih izdelkov, ki ima za sabo že celo goro mil - področje, za katerega se je v Šoli Aromaterapije specializirala. Mila izdeluje že vrsto let, rada eksperimentira z naravnimi barvili, sestavinami in dodatki. Milna osnova je zanjo kot prazno platno za slikarja in odtenke in oblike želi pridobiti na naraven način. Ljubezen do narave in živali je bila vedno v njej, saj je že kot otrok skrbela za vse vrste živih bitij od žuželk do male travice - opazovala jih je, božala in ljubila. Barbara je neumorna raziskovalka in radovednosti ji zlepa ne zmanjka. Še posebej, kadar gre za raziskovanje tradicionalnih metod zdravljenja, aromaterapije, masažnih tehnik, harmoničnih odnosov, zdrave prehrane ter oblikovanja in izdelave lastnih ekoloških izdelkov, tako kozmetičnih kot okrasnih.

Mateja Jeras_preview.jpeg

Mateja Jeras

strokovna sodelavka za kozmetiko

Mag. Mateja Jeras je diplomirala na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, na izbirnem sklopu Biokemija. S področjem varnosti kozmetičnih proizvodov se ukvarja že skoraj desetletje. Svoja teoretično in praktično znanje stalno nadgrajuje z dodatnimi izobraževanji, med drugimi tudi na nemškem Industrieverband Koerperpflege- und Waschmittel e. V (IKW), enem od vodilnih združenj v EU za kozmetiko in kozmetične proizvode.

 
hranal-dario-cortese.jpg

Dario Cortese

strokovni sodelavec za užitne divje rastline

Diplomirani agronom, ki že od zaključka študija deluje kot disident svojega strokovnega področja, saj ga bolj zanima samonikla, torej divja hrana, kot pa gojena. Raziskuje možnosti uporabe divje zelenjave in začimbnih zelišč v prehrani ter njihov vpliv na človekovo počutje in zdravje. Prav tako se ukvarja z raziskovanjem vpliva ter pomena rastlin in gob v razvoju človeka s poudarkom na njihovi vlogi v sodobnem svetu. V minulih dvajsetih letih je izdal okoli 15 knjig s področja naravne prehrane, od tega štiri o užitnih divjih rastlinah. Vodi delavnice in izobraževanja o spoznavanju, nabiranju in pripravi užitnih samoniklih rastlin. Med njimi je veliko aromatičnih zelišč, ki jih s pridom uporabimo tudi v aromaterapiji.

Marco Valussi_preview.jpeg

Marco Valussi

strokovni sodelavec za destilacijo in etična vprašanja

Marco Valussi je študiral aromaterapijo pri Gabrielu Mojayu ter leta 1998 na Middlesex University v Londonu pridobil diplomo iz fitoterapije. Deluje kot avtor strokovnih tekstov, predavatelj ter svetovalec na področju zeliščarstva in tehnologije pridobivanja eteričih olj. Je član znanstvenega sveta Italijanskega združenja za zdravilne rastline (SISTE), strokovnega zbornika L’Erborista in kozmetične asociacije Skineco. Trenutno je strokovni vodja projekta Gadoi, kjer se ukvarja z destilacijo ekoloških eteričnih olj v Italiji. Od leta 1996 je napisal več kot 100 člankov na temo zdravilnih rastlin, aromaterapije in eteričnih olj, ki so bili objavljeni v strokovnih publikacijah. Napisal je tudi učbenik o eteričnih oljih ter je urednik spletne baze podatkov o zdravilnih rastlinah Infoerbe ter etnobotaničnega bloga Silphion.